Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Zagadnienie to nadal nie jest wyjaśnione we wszystkich aspektach, jednak wiemy już nieporównywalnie więcej niż w latach 70. XX wieku, gdy królował Arnold Schwarzenegger. Co jest istotne dla wzrostu mięśni, a co ma mniejsze znaczenie? Podsumowanie Osoby początkujące powinny zacząć od prostego treningu, np. góra/dół, push-pull lub FBW. Nie ma [...]
Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
[...] przerost komór. Niektóre badania sugerowały, że przerost mięśnia sercowego był bardziej rozległy u sportowców, którzy oprócz ćwiczeń stosowali sterydy anaboliczne. Jednak badanie serii przypadków wykazało, że echokardiograficzne pomiary przerostu lewej komory (LVH) u ciężarowców, którzy stosowali sterydy anaboliczne, nie różniły się od tych, [...]
Niestety w XXI wieku ludzie często nie wierzą lekarzom, tylko przypadkowym stronom w Internecie, na których publikowane informacje wcale nie muszą mieć nic wspólnego z prawdą. I tak właśnie dzieje się z naltrexonem (sugeruje się, że małe dawki tego leku są skuteczne w leczeniu większości chorób, w tym nieuleczalnych), DMSO (jest chemicznym [...]
[...] mocznika i kreatyniny w surowicy, a także zawartości glutationu, dialdehydu malonowego, azotynu, interleukiny 1β i mieloperoksydazy w surowicy. Przeprowadzono badanie histopatologiczne oraz immunohistochemiczne wykrycie cyklooksygenazy-2 w wątrobie i nerkach. Wyniki: Izolat białka serwatkowego (WPI) chronił przed pogorszeniem [...]
[...] o tyle niepodanie takiej informacji może sugerować, że producent chce zaoszczędzić na surowcu i sztucznie podbić pule białek, poprzez zwiększony bilans azotowy. Otóż badanie polegające na oznaczeniu ilości białka w danym suplemencie nie rozróżnia, czy aminokwas jest białkowy, czy też nie, a liczy się głównie bilans azotowy, gdzie np. [...]
[...] będą wysokiej jakości. Tego typu działanie dodatkowo nasila efekt anabolizmu. W przypadku odchudzania zalecie się spożywanie szejka białkowego wraz z każdym posiłkiem: badanie naukowe Białko na masę czy rzeźbę? Wybór odżywki białkowej uzależniony będzie również od tego, w jakim celu chcemy wykorzystać dany suplement. Zazwyczaj osoby [...]
[...] — jest to po prostu nieuniknione. Niemniej dla dość wysokiego poziomu odtłuszczenia gra jest warta świeczki. Jaki to jest konkretnie próg? Na to pytanie dało odpowiedź badanie przeprowadzone na elitarnej formacji Rangers. W ciągu 8 tygodni intensywnego szkolenia imitującego warunki panujące w lesie, górach, dżungli i pustyni, mężczyźni [...]
[...] podskórnej kluczowa jest tylko epinefryna. A więc sauna nie odchudza, a nawet teoretycznie może tuczyć poprzez pośredni wpływ na stężenie prolaktyny! Podsumowanie Oczywiście badanie Katriina Kukkonen-Harjula i wsp. na daje odpowiedzi na liczne pytania: Czy ten wzrost prolaktyny po skorzystaniu z sauny jest szkodliwy dla człowieka? Czy ten wzrost [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na facebooku, youtube czy kiepskich portalach internetowych. Czy kreatyna niszczy nerki i jest szkodliwa dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla [...]
[...] poziom IGF-1 w surowicy jest związany ze zwiększonym ryzykiem raka gruczołu krokowego, piersi i jelita grubego. Steuerman i wsp. przeprowadzili duże ogólnoświatowe badanie, dotyczące występowania raka u pacjentów z różnego rodzajami wrodzonymi niedoborami IGF-1 i potwierdzili, że osoby z zespołem Larona (czyli z wrodzonym niedoborem [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z pewnością ma duże znaczenie dla budowania masy mięśniowej i siły, jednak czy sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Zagadnienie nie jest takie proste. Ogólnie przyjmuje się, iż redukcja tkanki tłuszczowej wymaga specjalnego środowiska, czyli ujemnego [...]
[...] straciła masę ciała, w ciągu 8 tygodni waga zwierząt spadła ze średniego poziomu ~628 g do ~580 g (czyli prawie do stanu wyjściowego). Komentarz: co najbardziej zabawne, badanie było sponsorowane przez największego koreańskiego producenta produktów pochodzących z soi. Jednak najbardziej korzystne okazało się podawanie zupełnie innego rodzaju [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]